Mindset

Wat is Mindset?

‘Mindset’ is zo’n woord dat je heel vaak tegenkomt en waar iedereen een andere invulling aan geeft. Maar wat is nu de precieze betekenis van ‘mindset’?

Letterlijk vertaald betekent mindset ‘overtuiging’. Het doelt op jouw eigen overtuigingen over jezelf: hoe jij jezelf ziet, meerbepaald jouw kwaliteiten en capaciteiten.

Het is een denkstijl, de houding van je geest die bepaalt hoe naar jezelf kijkt. De theorie is ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Carol Dweck. Als professor aan de Stanford University verrichte ze tientallen jaren onderzoek naar prestatie en succes. Haar bevindingen waren dat de basis hiervan te vinden is in hoe iemand zichzelf percipieert.

Ze maakte een onderscheid tussen een fixed mindset (vaste mindset) en een growth mindset (groei mindset). Iedereen heeft wat van beide mindsets in zich en je kan wisselen van de ene mindset naar de andere.

Wat is Mindset?

Growth mindset versus fixed mindset: de verschillen

Fixed Mindset Versus Growth Mindset
Fixed Mindset

Fixed Mindset (Vaste mindset)

Iemand met een vaste mindset is doordrongen van het idee dat z’n eigen capaciteiten vaststaande gegevens zijn. Je hebt bepaalde kwaliteiten of je hebt ze niet. Intelligentie is volgens hen aangeboren en dus onveranderlijk aanwezig, en oefenen zal daar nooit veel aan wijzigen. Zodoende maakt het al dan niet beschikken over talent iemand succesvol of net niet.

Wanneer deze persoon in het verleden al bepaalde successen behaalde of positieve resultaten boekte, worden deze aanzien als onderdeel van hun eigen, vaste identiteit. Dit heeft als gevolg dat deze personen deze gegenereerde overtuiging kost wat het kost willen behouden. Wanneer ze opbouwende kritiek krijgen op hun werk, geconfronteerd worden met de successen van anderen of op uitdagingen stuiten, zien ze dit (vaak onbewust!) als een bedreiging van hun innerlijke rust.

Personen met een vaste mindset zijn daardoor bijzonder kwetsbaar. Ze vragen niet graag om hulp, omdat dat door hen als teken van zwakte wordt aanzien. Daardoor boeten ze in aan echtheid en missen ze vaak interessante leerkansen. Hun angst om te falen, als onverstandig of incapabel worden aanzien of om afgewezen te worden is immens. Deze mindset leidt dan ook geregeld tot negatieve gedachten (“Ik kan het tòch niet”) en de daarbijhorende gevoelens en gedragingen.

Een vaste mindset bemoeilijkt of saboteert dan ook vele vormen van ontwikkeling. Doordat ze blokkeren bij kansen tot ontplooiing bereiken ze vaak minder dan ze eigenlijk kunnen. Hun denkwijze belet hen als het ware om hun volle potentieel te benutten.

Growth mindset (Groei mindset of ‘positive mindset’)

Iemand met een groei mindset daarentegen is ervan overtuigd dat intelligentie, persoonlijkheid en kwaliteiten helemaal niet vaststaan. Je kan ze voortdurend blijven ontwikkelen, jezelf bijsturen en leren uit nieuwe ervaringen. Personen met deze mindset zien hun kwetsbaarheid net als hun sterkte en durven voluit zichzelf te zijn. Een positive mindset maakt dat je je levenslang kan en durft ontplooien door onverminderde inzet.

Ze zien opmerkingen, bedenkingen en feedback als waardevolle evaluatiemomenten. Het succes van anderen zien zij als inspiratiebron en een leerkans. Deze mindset maakt dat je uitdagingen gewéldig vindt en dat je jezelf altijd kan blijven verbeteren. Ze genieten van hard werk en moeilijkheden overkomen. Ze geven niet snel op en laten zich niet uit hun lood slaan bij tegenslagen. Ze accepteren deze als onderdeel van hun leerproces. Kortom: een positive mindset genereert doorgaans een passie voor leren. Alle aanwezige potentieel kan naar hartenlust worden ontwikkeld en door oefenen worden geoptimaliseerd. Hun persoonlijkheid en talenten zijn voor hen slechts een vertrekbasis, van waaruit ze ervaringen kunnen opdoen en blijvend kunnen groeien.

Een op groei gerichte mindset maakt je leven tot één grote boeiende, spannende reis vol eindeloze mogelijkheden. Nieuwigheden ontdekken, je laten inspireren, vanalles proberen en elk succes vieren.

Growth Mindset

Growth mindset: Waarom de één zich sneller ontwikkelt dan de ander

Een growth mindset zorgt ervoor dat de fixed mindset zich sneller kan ontwikkelen. Hoe kan het dat sommige mensen zich maar traag ontwikkelen (en eigenlijk een beetje stil lijken te staan)? Terwijl anderen voortdurend stappen blijven zetten… Dit heeft allemaal te maken met de growth mindset van deze persoon. Is het mogelijk om de “stilzitters” (fixed mindset) op weg te helpen? Om hen te stimuleren of te faciliteren om steeds een betere versie van zichzelf uit te vinden?

Het is verbazend hoe je soms jezelf kunt beperken als het gaat om het ontwikkelen van je eigen talenten. En omgekeerd, soms heb je juist het gevoel dat je ergens heel goed in bent en maak je daar ook enorme vorderingen in. Nadien kreeg ik complimenten voor mijn andere talenten. En dat stimuleerde natuurlijk enorm om hier mee door te gaan en er steeds beter in te worden.

Fixed mindset: “Zo ben ik nu eenmaal”

Hoe vaak hoor je niet iemand zeggen: ‘Ik kan dit niet. Dat is te moeilijk voor mij. Daar heb ik totaal geen talent voor. Natuurlijk klopt dit soms wel, maar in veel gevallen hebben mensen dat zichzelf aangepraat. En eerlijk gezegd heeft het voor mijzelf ook wel best lang geduurd voordat ik deze gedachte los kon laten. Ik ben eigenlijk best goed in bepaalde zaken. Kortom: er is helemaal niets mis met mij. Terwijl ik dat wel een tijd heb gedacht.

Growth mindset: Waar zit dat knopje?

Vanuit mijn rol als personal coach verbaasde ik me soms hoe mensen vast kunnen zitten in hun eigen ontwikkeling en vroeg ik me vaak af waar het knopje zit om iemand in beweging te krijgen. Sommige mensen pikken iets snel op terwijl anderen nieuwe mogelijkheden voor kennis aannemen en er verder niets mee doen. Ik heb de afgelopen periode vele mensen verder geholpen op zowel sportief als financieel gebied.

Carol Dweck: grondlegger fixed & growth mindset

Wellicht lagen ervaringen uit je jeugd en je opvoeding aan de basis van je huidige mindset. Wie vaak geprezen wordt omwille van z’n intelligentie heeft een grotere kans om een vaste mindset te ontwikkelen. Wie echter doorgaans geprezen werd om z’n harde werk heeft eerder de overtuiging dat capaciteiten ‘maakbaar’ en beïnvloedbaar zijn. Deze mensen ontwikkelen vaker een groei mindset.

Herkende je jezelf in één van beide? Las je over de vaste mindset en merkte je met tegenzin dat je hier al regelmatig toe behoorde? Dan is er goed nieuws voor jou: je kan weldegelijk switchen naar een positive mindset.

Je mindset kan bovendien ook verschillen per vaardigheid. Zo kan je bijvoorbeeld geloven dat intellectuele vaardigheden bij te spijkeren zijn, maar dat creatief talent aangeboren is.

Hoe ontwikkel je je groei mindset?

Carol Dweck is voorstander van het toejuichen van ‘proberen’. Ze pleit voor het aanprijzen van iemands inzet en vorderingen, in plaats van enkel het eindresultaat.

De unieke methode van mindset.online is al een fantastisch startblok voor wie z’n groei mindset een extra boost wil geven en klaar is om nieuwe uitdagingen met twee handen vast te grijpen. Ben jij klaar om uit je vastgeroeste overtuigingen te breken

Mindset Quotes

Feeling inspired? We laten graag onze favoriete positive mindset quotes op je los.

 

“Your mind is a powerful thing. When you fill it with positive thoughts, your life will start to change.”

“A goal is a dream with a deadline.”

“Train your mind to see the good in every situation.”

“Even if you stumble, you’re still moving forward.”

“Every second passing by is another chance to change your life.”

“Life is 10% what happens to you and 90% how you react to it.”

“The power you have is to be the best version of yourself.”

“There is only one thing that makes a dream impossible to achieve: the fear of failure.”