Thuis sporten door Corona

Vanwege de sluiting van sportscholen en het niet door kunnen gaan van verschillende groepssporten, zijn we in deze tijd aangewezen op onszelf als het aankomt op fit worden en blijven. Dat sportscholen dicht zijn mag op het eerste oog een flinke domper zijn, echter hoeft dit niet te betekenen dat je niets kunt doen. Er zijn tal van mogelijkheden en hierbij willen wij je graag helpen om in-shape te komen.

Kan ik fit worden vanuit huis?

Thuis sporten moet geen enkel probleem zijn. Zelfs als je geen spullen of apparaten in huis hebt, is het echt mogelijk om te sporten. Begin en/of eindig de dag eens met een wandeling en je zult versteld staan van het resultaat. Buitenlucht en beweging zijn uitermate goed om fit te worden. Welke oefeningen kan ik dan precies vanuit huis doen zonder al die apparaten?

Thuis sporten door Corona
Thuis Sporten

Gratis online workouts

De squat

Hurken is een van de meest natuurlijke bewegingen. In feite is het niets meer dan gaan zitten en weer opstaan. Squats kunnen op de hele heupen, quadriceps en hamstrings van het onderlichaam werken. Door te hurken kun je ook je buikspieren trainen om je onderrug te stabiliseren. Let bij het squatten er dus op dat je altijd je onderrug recht en let er op dat ten alle tijden je uitvoering goed is. Het gaat er niet om hoeveel gewicht je kunt squatten, de uitvoering is veel meer van belang.  Je kunt de squat op vele verschillende manieren uitvoeren. Door een sprong aan de uitvoering toe te voegen train je de explosiviteit van je beenspieren. 

 

Lunges

Een uitermate geschikte oefening voor het trainen van je beenspieren is het doen van lunges. Door het doen van lunges kun je prima vanuit huis je benen trainen. Je gebruikt het voornamelijk om de quadriceps te trainen, maar je moet ook de gluteus en hamstrings trainen. Dit is ook een goede evenwichtsoefening. De uitvoering doe je door je handen in je zij te plaatsen voor stabiliteit en maak een stap naar voren met eerst je rechterbeen. Buig je knieën en plaats je been terug. Doe vervolgens hetzelfde met je linkerbeen en herhaal deze oefening per been dan minimaal 10 keer. Zorg ervoor dat de knie van het voorste been niet verder reikt dan de tenen.

 

Pushup

De ideale oefening om vanuit huis te doen is de push-up. Door het doen van deze oefening lever je een enorme inspanning op het gebied van kracht en dit is uitermate geschikt voor een intensieve training. Als je het hele onderlichaam traint door middel van squats, push-ups of “push-ups”, kun je bijna alle spieren van het bovenlichaam aantrekken: borst, rug, schouders, armen, buikspieren en zelfs quadriceps (bovenbeen).Een push-up voer je uit door te beginnen met je handen op de grond te plaatsen en dan je schouders boven je armen gestrekt houden. Benen bij elkaar en rug recht, buig dan je ellebogen en houdt het lichaam in een rechte lijn. Laat jezelf zakken en duw jezelf dan omhoog totdat je armen weer helemaal gestrekt zijn.

 

Pull up

De pull up is de oefening die natuurlijk niet in dit rijtje mag ontbreken. Deze oefening is wellicht soms wat lastiger uit te voeren vanuit huis. omdat hier wel een stevige stang voor nodig is. Voor het uitvoeren dan deze oefeningen heb je naast lichaamsgewicht dus nog iets nodig. Gebruik hiervoor altijd een trekstang waar je op kunt vertrouwen qua stevigheid. Hout kan namelijk vaak makkelijk breken. Als je buiten bent: kijk rond! Indien nodig kun je trekstangen kopen die veilig op het deurkozijn kunnen worden gemonteerd. In tegenstelling tot push-ups is het “probleem” bij pull-ups dat 100% van het lichaamsgewicht weerstand zal produceren. Als je 85 kilogram weegt, is dat het gewicht dat je moet tillen.

 

Wat moet ik met mijn sportschool abonnement doen?

Omdat we thuis gemakkelijk kunnen sporten, hebben we geen sportschool meer nodig. En aangezien we op uitgaven en kosten zullen moeten letten, kunnen veel abonnementen worden opgezegd. Veel mensen vinden dit een lastige opgave omdat bedrijven het vaak bewust moeilijk maken. BIG GYM maakt het bijvoorbeeld lastig om je abonnement op de sportschool op te zeggen. Daarnaast is dit bij Basic-Fit ook niet altijd even makkelijk. Het is dus niet meer nodig om jezelf elke keer ertoe te zetten om naar de sportschool te gaan, je kunt het gemakkelijk doen vanuit huis.