Eiwitten

Gepubliceerd op 11 maart 2020

Eiwitten

Eiwitten als bouwstenen

Ons lichaam heeft energie nodig. Deze energie halen we uit onze voeding. Voeding is opgebouwd uit voedingsstoffen, die onderverdeeld worden in macronutriënten.

Deze macronutrienten zijn eiwitten, koolhydraten en vetten.

Met onderstaand artikel proberen we meer informatie te geven over één van deze macronutriënten: de eiwitten:

Eiwitten als bouwstenen

Dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten

Eiwitten komen voor in dierlijke producten en plantaardige producten.

 1. Dierlijke eiwitten komen voor in vlees, eieren, magere vis, vette vis, vlees, kip, kalkoen … 
 2. Plantaardige eiwitten komen voor in granen, peulvruchten, zaden, bonen, linzen, noten …

Sommige bronnen beweren dat er geen verschil is tussen dierlijke of plantaardige. Dit is echter wél het geval.

Het aminozuurprofiel van dierlijke en plantaardige eiwitten maakt namelijk dit verschil.

Dierlijke eiwitten zijn compleet, plantaardige eiwitten niet!

Dierlijke eiwitbronnen lijken heel sterk op de eiwitten die in het lichaam voorkomen. Dierlijke eiwitten worden beschouwd als compleet omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten.

Plantaardige eiwitbronnen zijn niet compleet omdat ze 1 of meerdere essentiële aminozuren missen.

Besluit:

Dierlijke voeding bevat de hoogste kwaliteit eiwitten omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten.
Het nadeel van dierlijke eiwitten is wel dat ze veel verzadigde vetten bevatten.

Plantaardige eiwitten bevatten dan weer niet alle essentiële aminozuren, waardoor ze niet altijd voldoende voedingswaarde hebben voor het lichaam.
Het voordeel is wel ze zo goed al geen verzadigde vetten bevatten.

Wat zijn de functies van eiwitten?

 • Eiwitten als bouwstof

Al onze lichaamscellen bevatten eiwit. Het is zelfs zo dat ons lichaam uit +/- 17% eiwit bestaat. Vooral onze spieren en organen zijn grotendeels opgebouwd uit eiwitten. Onze lichaamscellen hernieuwen voortdurend. Dat wil zeggen dat ze zichzelf kopiëren en een nieuwe cel vormen. Voor deze opbouw, of de aanmaak van een nieuwe cel zijn eiwitten nodig. Eiwitten vormen dus de bouwstof van onze cellen. Vooral van onze spiercellen.

Wat zijn de functies van eiwitten
 • Eiwitten voor meer weerstand

Witte bloedlichaampjes zijn nodig om ons lichaam te weren tegen allerhande invloeden van buitenaf. Ze zorgen namelijk voor de weerstand van ons lichaam. Eiwitten bevorderen ook de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Hierdoor maken we gemakkelijker antistoffen aan.

enzymen
 • Enzymen

Enzymen zijn hoogwaardige eiwitten die fungeren als biologische katalysatoren in ons lichaam. Het zijn essentiële eiwitten die scheikundige reacties in levende organismen tot stand brengen en stimuleren (katalyseren).

Enzymen versnellen de chemische reacties in het lichaam. Er zijn in het lichaam drie soorten enzymen aanwezig: Enzymen voor het verteringsproces van voedsel, enzymen voor de opbouw/afbraak van nieuwe lichaamscellen en enzymen voor de afvoer van afvalstoffen (dode lichaamscellen e.d.).

Enzymen zorgen dus voor biochemische reacties in ons lichaam, waarbij bijvoorbeeld grote moleculen worden afgebroken of gesplitst tot kleinere moleculen, die in de spijsverteringskanalen kunnen worden opgenomen.

 • Hormonen bestaan uit eiwitten

Zoals eerder beschreven bestaan eiwitten uit aminozuren. Als je weet dat hormonen zijn opgebouwd uit eiwitten, weet je ook hoe belangrijk eiwitten zijn voor onze hormonen. Hormonen zijn noodzakelijk voor veel processen in ons lichaam. Hierbij denken we aan de groei, onze spijsvertering, … maar ook onze mannelijke en/of vrouwelijke hormonen. Hormonen zouden niet van nature niet in onze voeding mogen voorkomen. Echter zorgen voldoende eiwitten in ons lichaam wél voor een betere natuurlijke hormoonbalans.

 • Eiwitten als Transportmiddel

Eiwitten hebben de eigenschap dat ze met andere stoffen kunnen binden zodat deze door het bloed kunnen getransporteerd worden. Een voorbeeld hiervan zijn vetzuren. Vetzuren zullen zich binden aan eiwitten als deze in de bloedbaan terechtkomen. De beschermende werking van de eiwitmantel rond de vetzuren zorgt ervoor dat deze geen schade aan kunnen veroorzaken aan andere lichaamscellen. Ons bloed bevat ook bloedeiwit. Dit bloedeiwit bindt zich aan ijzer waardoor het ijzer op de plaatsten geraakt waar het hoort te worden opgenomen.

Eiwitten
 • Eiwitten als Brandstof

Indien de koolhydraten en de (beschikbare) vetten in het lichaam zijn opgebruikt, zal het lichaam ook eiwitten gaan gebruiken als energiebron. Dit kan door het gebruiken van de eiwitten uit de voeding, maar als deze zijn opgebruikt, zal het lichaam de beschikbare eiwitten in het lichaam gaan verbranden. Deze zijn grotendeels te vinden in de spieren. In dit laatste geval, en nu spreken we echt in geval van een extreem dieet, ondervoeding, … zal het lichaam de spiereiwitten gebruiken als brandstof. Dit willen we natuurlijk niet. Vandaar nogmaals het belang van een gezonde, voldoende eiwitopnam

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

 • Theoretisch

In theorie wordt gesteld dat een volwassen persoon 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld een volwassen man van 70 kg per dag 56 gram eiwitten nodig heeft.
Voor jongeren is het zo dat deze waarde zelfs 0.9 gram eiwit per kg lichaamsgewicht is. Een jongere van 60 kg heeft dus 54 gram eiwitten per dag nodig.

 • Praktisch

Echter is zo dat de eiwitbehoefte van een persoon niet enkel bepaald wordt door het geslacht en het lichaamsgewicht. De individuele behoefte aan eiwitten verschilt echter per persoon en is eveneens afhankelijk van bepaalde omstandigheden:

 • Leeftijd

Een kind heeft een hogere eiwitbehoefte dan een volwassene omdat het nog moet groeien. Deze groei is een grote behoefte aan eiwitten.

 • Geslacht

Mannen hebben over het algemeen meer behoefte aan eiwitten dan vrouwen. Dit komt omdat de hoeveelheid spiermassa bij een man groter is dan bij een vrouw.

 • Dagelijkse Activiteit

Bij fysiek zware arbeid, bij zware trainingen of bij intensieve krachtsport is de behoefte aan voldoende eiwitten groter.

 • Vermageringsdiëten

Veel mensen eten in een soms extreme lijnperiode te weinig om af te vallen. Dat vetten en koolhydraten gematigd worden is echter één ding, maar eiwitten zou men minstens in dezelfde hoeveelheid als voordien moeten blijven eten, omdat het afvallen anders ten koste kan gaan van het spierweefsel – wat niet de bedoeling zal zijn.

De opbouw van eiwitten

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren.
Dit zijn als het ware de bouwstenen voor de eiwitten. Deze aminozuren komen voor in verschillende soorten combinaties

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren

Eiwitten zijn dus opgebouwd uit aminozuren. Er bestaan (ongeveer) 22 verschillende aminozuren.

Aminozuren worden volgens een bepaald volgorde opgebouwd, waarbij deze dan een eiwit vormen. De volgorde, de rangschikking, de hoeveelheden bepalen het soort eiwit. Het feit dat er ontelbare combinaties van aminozuren mogelijk zijn, zorgt er ook voor dat er duizendensoorten eiwitten bestaan.

Een haareiwit wordt bijvoorbeeld anders opgebouwd dan een huideiwit.

Opbouw van eiwitten
 • Niet essentiële aminozuren

Niet essentiële aminozuren zijn aminozuren die het lichaam zelf kan aanmaken.  Voor meer informatie hierover verwijzen we je graag door naar deze pagina.

 • Essentiële aminozuren

Echter kan ons lichaam niet elk aminozuur zelf aanmaken. Deze moeten we dus binnenkrijgen via de voeding. Deze aminozuren worden essentiële aminozuren. Het is essentieel dat  we deze via de voeding binnenkrijgen.

Voor ons menselijk lichaam zijn er 8 essentiële aminozuren die we moeten binnenkrijgen via de voeding om ons lichaam goed te laten functioneren.

Deze essentiële aminozuren zijn:

 • Fenylalanine
 • Isoleucine
 • Leucine
 • Lysine
 • Methionine
 • Threobromine
 • Tryptofaan
 • Valine.
Essentiële aminozuren

Hoge en lage biologische waarde van eiwitten

 • Hoge biologische waarde

Een eiwit met een hoge biologische waarde is een eiwit die alle essentiële aminozuren bevat in een verhouding die sterk gelijkt op ons eigen lichaamseiwit.

Over het algemeen voldoen dierlijke eiwitten hieraan. Met dierlijke eiwitten bedoelen we bijvoorbeeld vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren. Hierbij willen we benadrukken dat eieren de hoogste biologische waarde heeft. Het eiwit uit eieren gelijkt namelijk heel hard op ons eigen lichaamseiwit.

 • Lage biologische waarde

Een eiwit met een lage biologische waarde is een eiwit waarin niet alle essentiële aminozuren aanwezig zijn.

Over het algemeen vinden we deze eiwitten terug in plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten komen voor in soja, noten, peulvruchten, erwten, bonen, granen, tarwe, haver, gerst.  

Hierbij is wel belangrijk te melden dat soja eigenlijk niet in dit rijtje thuishoort. Soja is wel een plantaardig eiwit, maar is toch ene bron van eiwitten met een hoge biologische waarde.

Volwaardige en onvolwaardige eiwitten

 • Volwaardige eiwitten

Volwaardige eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren, maar kunnen eventueel toch van lage biologische waarde zijn, omdat de verhouding van die aminozuren niet goed lijkt op die van ons lichaamseigen eiwit en ons lichaam moeite heeft met de opname ervan.

 • Onvolwaardige eiwitten

Onvolwaardige eiwitten bevatten niet alle essentiële aminozuren.

Te veel eiwitten?

We hebben meermaals beschreven wat het zou betekenen als we te weinig eiwitten binnekrijgen. Maar wat als we nu eens te veel eiwitten zouden binnenkrijgen?

Een teveel aan eiwitten kan op middellange termijn zorgen voor een bepaalde vorm van nierschade. De nieren zorgen er namelijk voor dat de afvalstof van eiwit (= ureum) via de urine wordt uitgescheiden. Een te veel aan eiwitten kan dan zorgen voor overbelasting van en vervolgens schade aan de nieren. Baby’s, die een te hoge eiwitconcentratie in de flesvoeding binnenkrijgen, kunnen hierdoor uitgedroogd raken.

Wat hebben we geleerd over eiwitten?

Wij hopen dat we wat duidelijk hebben kunnen maken dat ons lichaam gewoon niet zonder eiwitten kan.

Onze spieren, onze organen, onze huid, … zowat al onze lichaamscellen worden opgebouwd uit eiwitten.

Omdat ons lichaam in tegenstelling tot vetten geen eiwitreserve kan opslaan, is het noodzakelijk dat onze dagdagelijkse voeding voldoende eiwitten bevat. Elke dag.

Wat hebben we geleerd over eiwitten?

Wat is een Proteine Dieet?

Verantwoord afvallen met een Proteïne Dieet

Proteine Dieet is ontstaan in het buitenland en doet nu stilaan haar intrede in België en Nederland.

Proteine Dieet Proteine is ondertussen één van de bekendste diëten, en wint dag na dag nog steeds aan populariteit. Heel wat bekende personen zijn al aanhanger van Proteine Dieet Proteine, met verbluffende resultaten, én smaken

Proteine

Waarom slaat dit Dieet Proteine dieet zo massaal aan ?

Het eiwitdieet is voor mensen die op een snelle, veilige en doeltreffende manier willen afvallen zonder hongergevoel. Reeds vele bekende personen gaven het voorbeeld van wat je kunt bereiken met een eiwitdieet. Met het eiwitdieet kun je snel een gezond je gewenste gewicht bereiken. Steeds meer mensen zijn inmiddels overtuigd dat het Proteine Dieet Proteine werkt.

Hoe dat kan met Proteinen

Proteinen werken op een héél andere manier dan een traditioneel gezonde voeding dieet. Een traditioneel dieet is meestal gebaseerd op het verlagen van het aantal calorieën. Afvallen met eiwitdieet daarentegen is gebaseerd op het minderen van vetten maar ook vooral op het verlagen van het aantal koolhydraten (suikers). Als je bij een traditioneel sport dieet enkel het aantal vetten verlaagt, heb je namelijk toch nog veel koolhydraten over in je voeding.

Bij een eiwitdieet gaan we ook het aantal koolhydraten verlagen. Wie bijgevolg minder koolhydraten en vetten eet, zorgt ervoor dat je lichaam enkel zijn vetreserves aanspreekt. Het Afvallen is begonnen !

Proteinen. Hoe kom ik aan Proteinen ?

Dieet Proteine je voornamelijk uit je voeding. Dit blijk in de praktijk vaak erg lastig. Wil je je lichaam voorzien met hoogwaardige eiwitten dan heb je echt een goed eiwitsupplement nodig.

Welke eiwitten kan ik best gebruiken voor mijn Proteine | Dieet Proteine ?

Laat je niet beetnemen door de mooie beloftes van fabrikanten die dure eiwitsupplementen aanbieden specifiek voor afslanken, deze bestaan namelijk niet! Neem gewoon een goed eiwitsupplement en gebruik deze in je eiwitdieet.

Online eiwitten kopen

Wenst u uw eiwitten online te kopen ? Dat kan. Bij ons kan u veilig en betrouwbaar al uw proteïnen bestellen. Wij bieden een groot assortiment aan voedingssupplementen met de beste en bekendste merken in het gamma. Ontdek hier de voordelen van online shoppen. Vandaag besteld, morgen uw eiwitten bij u thuis geleverd. Daarboven komt nog dat wij géén verzendkosten rekenen en en dat wij dus uw pakketje gratis opsturen.

Eiwitten kopen voor meer spieropbouw

Eiwitten kan je online bestellen voor meer spieropbouw, minder vet of tijdens een dieet. Er bestaan veel verschillende soorten proteinen en elke soort heeft een specifieke eigenschap. De ene eiwitsoort werkt meteen maar ook kort, de andere werkt iets langzamer maar voorziet het lichaam meerdere uren van eiwitten. Naar gelang uw wens kan u dan de geschikte eiwit soort kiezen.

Eiwit proteïnen kopen

Als je gaat trainen , is van uiterst belang dat de voeding goed zit. Het heeft gene zin hard te trainen zonder de juiste (sport)voeding binnen te hebben. Voldoende eiwitten zijn hierbij het belangrijkste ! Deze kunnen via een eiwitsupplement voldoende aangevuld worden, zonder de overbodige suikers en/of vetten uit onze dagelijkse voeding. Goede eiwitten kopen is bijna een must voor iedereen die zijn of haar training serieus neemt.

Whey protein kopen en herstellen

Daarnaast kun je de whey protein kopen om zo effectief mogelijk te herstellen. Je traint pas goed wanneer je het lichaam ook de kans biedt om te herstellen na een training. Wat dat betreft is het verstandig om je met onze supplementen ook te richten op de periode waarin je spieren zich dienen te herstellen. Dat zijn de momenten waarop ze groeien, waardoor het ook dan van belang is dat er voldoende zuurstof beschikbaar is. Je kunt onze whey protein kopen om ervoor te zorgen dat dit het geval is en je optimaal kunt herstellen na een periode van flink trainen, zodat je er binnenkort weer tegenaan kunt.

Eiwitten kopen België

Wil je de beste whey protein kopen? Wij bieden je een uitgebreid assortiment met producten van grote en bekende merken, al kun je natuurlijk ook kiezen voor onze eigen producten. Maak een afweging tussen de verschillende supplementen. Je kunt er in ieder geval op rekenen dat je kiest voor whey protein in een pure vorm, aangezien er geen kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd. Je kunt daarom de beste whey protein kopen en er zeker van zijn dat je er op een natuurlijke en veilige manier gebruik van kunt gaan maken.

Whey protein kopen en mengen

Wil je een whey protein kopen en deze graag mengen met een vloeistof om het geheel op een prettige manier in te kunnen nemen? Veel van de producenten hebben er reeds voor gezorgd dat de producten een prettige smaak hebben, maar het is natuurlijk altijd het meest gemakkelijk om de eiwitten in te nemen als een shake. Je kunt bij ons puur whey protein kopen, om dit vervolgens te mengen met een vloeistof naar keuze. Je kunt er ook voor kiezen om direct een whey protein shake aan te schaffen, waardoor je daar eenvoudig gebruik van kunt maken.

Puur whey protein kopen

Je kunt bij ons puur whey protein kopen, waardoor je kiest voor een natuurlijk product en je de mogelijkheid hebt om dit zelf te mengen met een vloeistof naar keuze. Veel sporters prefereren het pure product, aangezien je er op die manier zeker van bent dat er geen sprake is van kunstmatige stoffen die er zijn toegevoegd. Ook bevat het product weinig vet, lactose en cholesterol, waardoor je daar geen rekening mee hoeft te houden. Wat dat betreft kun je whey protein kopen om ervoor te zorgen dat je puur aan de slag kunt met de ontwikkeling van je lichaam.

Whey protein kopen en mengen met vloeistof

Wil je whey protein kopen en dit graag verwerken in een shake? Je kunt dat gewoon zelf, door er een willekeurige vloeistof bij te pakken en de twee elementen met elkaar te combineren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de eiwitten combineert met water, om er op die manier voor te zorgen dat je het geheel eenvoudig op kunt drinken. Daarnaast kun je whey protein kopen en het combineren met melk, bijvoorbeeld wanneer je dat toch al neemt tijdens het ontbijt of op het moment dat je gaat lunchen.

Whey protein kopen als shake

Ten derde kun je whey protein kopen  als shake, zodat je deze zelf niet hoeft te mixen en je er direct gebruik van kunt maken. Het mooie van de shakes is dat ze beschikbaar zijn in een aantal verschillende smaken, zodat je er eenvoudig voor zorgt dat de smaak je aanstaat. Je kiest voor een shake die vol en romig in elkaar zit, waardoor de structuur gemakkelijk op te drinken is. Je kunt online je whey protein kopen  en er vervolgens gebruik van maken op de manier die je zelf wenst, om zo snel mogelijk te groeien en effectief te herstellen na een training.

Resultaten

Sporters merkte een significante verbetering in sportprestatie door gebruik van de 24 Herbalife lijn

 • Minder verzuren tijdens training 60% 60%
 • Beter uithoudingsvermogen tijdens training 90% 90%
 • Minder spierpijn na de training 80% 80%
 • Vetafname 40% 40%